Vrem mai multe păduri!

Sursă foto: pexels.com


Cred că nu sunt primul care vorbește despre defrișări și nici ultimul. Oxigenul este gazul ce întreține viața pe Pământ, iar fără el, toate acestea nu ar fi posibile. După cum știți atât de la orele de biologie, cât și din cultura voastră generală, organismele vegetale produc acest gaz indispensabil vieții, îndeosebi copacii. Dar asta nu este tot. După cum știți, zonele despădurite sunt cele mai expuse dezastrelor ca inundațiile sau alunecările de teren. Ca să nu mai zic de săracele animale sălbatice, care își pierd căminul în urma defrișărilor.

Mi-ar plăcea să spun că acesta este doar un scenariu S.F. care nu ar mai putea fi posibil, dar adevărul este că defrișările sunt la ordinea zilei, mai ales în România, țara în care dispar trei hectare de pădure pe oră. Din păcate, situația va continua dacă noi nu facem nimic în privința asta.

Adevărul este că tăierea copacilor este inevitabilă. Avem nevoie de lemn pentru încălzire, mobilă ș.a.m.d. Nu zic să nu tăiem, dar să o facem cu cap. Problema la noi este că despădurim mult și prost, toate astea pentru bani (căci acesta este obiectivul principal al multor oameni, din păcate). Nu avem un simț al ecologiei, ceva care să ne spună ce și cum să tăiem... și când să ne oprim!

În mod normal, atunci când tăiem copacii pentru a ne satisface nevoile materiale, ar trebui să plantăm alții în locul lor. Din păcate, trăim în România, unde nepăsarea este la ea acasă. Din câte se pare, fie nu avem legi, fie avem, dar nu are cine să le aplice. 

Sursă foto: reacții.ro

Sursă foto: gandul.info

În acest caz, ce este de făcut? Singura soluție este replantarea pădurilor. Tocmai de aceea, dacă aș avea posibilitatea, aș iniția o campanie care să susțină împădurirea. Numele acestei campanii ar fi „România verde”, iar în cadrul acesteia aș aduna voluntari (iubitori de natură) care să ajute la plantarea a cât mai mulți copaci în zonele despădurite, căci unde sunt mulți, puterea crește (mă refer atât la oameni cât și la copaci). Desigur, ca efectele acestei campanii să poată fi vizibile, ar trebui să desfășurăm astfel de activități de vreo câteva ori pe an, dar atâta timp cât ne implicăm cu toții, greu n-are cum să fie, iar de avantaje ne vom bucura noi și cei din generațiile viitoare.

La final, să ne amintim câteva din rolurile pădurii:
- creează oxigenul;
- purifică aerul;
- fixează solul în cazul alunecărilor de teren;
- previne inundația;
- servește drept adăpost a sute, mii, zeci de mii de viețuitoare.

Și nu în ultimul rând, și noi ne folosim mult de păduri pentru încălzire și mobilă, dar pentru a putea folosi lemnul în continuare, trebuie să avem grijă de păduri.

Și nu ar fi rău dacă am planta măcar un copac de-a lungul vieții.Articol scris pentru Spring SuperBlog 2018, la proba sponsorizată de brokerul de credite - AVBS Credit: www.avbs.ro, compania de intermedieri credite bancare numărul 1 în România, după cifra de afaceri, în topul companiilor cu capital 100% românesc, în domeniul brokerajului bancar. Visează... Obține cu AVBS!

Comentarii