Risipa de energie versus bormașina enervantăȘtiți cum este să-ți petreci o mare parte a vieții într-un oraș gălăgios și aglomerat precum București, iar apoi să-ți dorești să scapi de toate? Poate că unii v-ați confruntat cu asta, alții nu. Ei bine, Andrei a trecut prin toate acestea, așa că, sătul de atâta urbanitate sufocantă, a decis, alături de familia sa, să se mute la țară, în vechea casă lăsată moștenire de la părinții săi. Totul ar fi fost perfect, dacă nu se ivea o problemă. Sau mai bine zis, mai multe probleme...

Casa nu se află într-o stare tocmai bună. Fiecare an ce a trecut a decis să-și pună amprenta asupra locuinței. Astfel, casa avea defecte precum lipsa izolației (din cauza căreia vântul își făcea de cap), pereții instabili, iar tot ce era din lemn (scări, podea) se putea rupe la o presiune prea mare.

La început, Andrei a fost cam pesimist deoarece păreau prea multe defecțiuni, prea multe reparații de făcut, prea mulți bani de cheltuit, prea mult timp de pierdut. Dar când se gândea că s-ar putea întoarce în gălăgia orașului, a ajuns la concluzia că totuși situația casei nu este atât de gravă...

Păcat că se păcălea singur. A încercat el să repare casa (și chiar i-a ieșit), dar ceva nu era în regulă. Costurile de energie creșteau, erau mult mai mari decât cele pe care le plătea la oraș. „Hmm? Ceva nu este bine” își spunea el.

Lucrurile continuau să meargă prost. Cheltuielile creșteau din ce în ce mai mult la fel cum îi creșteau lui Andrei peri albi. Nu mai putea suporta costurile piperate pe care le avea de achitat lună de lună. Aproape că îi venea să-și facă bagajul și să plece de unde a venit. „Poate că nu era așa de rău în București. Era frumos chiar dacă era puțină gălăgie” se consola Andrei. Aproape că se convinsese până când și-a amintit de vecinul său gălăgios pe care îl poreclea „Bormașina”. Asta pentru că, indiferent de momentul zilei (că e dimineața, că e prânzul, că e seara și vecinii dorm), el folosește bormașina cum folosim noi Facebook-ul. Cred că videoclipul lui Flick simbolizează perfect felul în care ne simțim atunci când cineva face o asemenea gălăgie.


Decât să se întoarcă pentru a asculta bormașina vecinului, Andrei prefera să rămână la țară. Astfel, el s-a documentat și a aflat de Enermed Impex SRL - www.certificat-rapid.ro. I-a contactat cât de repede a putut pentru a obține un audit energetic menit să aducă soluții pentru îmbunătățirea consumului energetic.După ce și-a pus casa la punct, Andrei a decis că poate să-și vândă, în sfârșit, apartamentul de la oraș, nu înainte de a obține pentru acesta un certificat energetic de care avea nevoie în vânzare.Astfel, cu ajutorul unei echipe de experți în domeniu, Andrei a reușit să-și pună cheltuielile la punct și să-și renoveze casa ca la carte. Desigur, cea mai mare satisfacție a sa era că a scăpat de sunetele enervante ale bormașinii.

Acest articol a fost scris pentru proba 7 a concursului Spring SuperBlog 2018.

Comentarii