Fă ce îți place, nu ce îți zic alții să faci


Poate că titlul sună puțin cam exagerat. Poate că ar fi cazul sa reformulez. Fă ce îți place, nu ce îți zic alții, atâta timp cat nu afectezi pe nimeni! Așa sună mai bine.

Si când zic să faci ce îți place, mă refer la deciziile pe care le iei de-a lungul vieții, fie ele mai importante sau mai puțin importante, dar cel mai mult vreau să pun accentul pe pasiuni, hobby-uri, personalitate s.a.m.d.

Am mai primit în trecut comentarii (mai greu de reprodus) care s-ar traduce in următorul mod: "Nu ai voie să te diferențiezi de alții. Nu vezi cum e toată lumea? Trebuie să fi și tu la fel!"

Iar eu pot să răspund foarte simplu: "Ok, de ce te interesează pe tine? Eu am personalitatea si hobby-urile mele. Nu ai niciun drept sa decizi cum ar trebui să fiu eu, că doar nu te afectează pe tine personalitatea mea!"

Sau unii români sunt judecați deoarece au ales să plece din țară și li se spune mereu că și-au trădat poporul (intr-un fel sau altul). Practic, ajung să fie obligați de toată lumea să se întoarcă. Până la urmă, e treaba lor dacă vor să trăiască în altă țară. Degeaba nu au făcut aceasta alegere, e clar că sunt mult mai mulțumiți de viața de acolo sau poate că au plecat din motive financiare, nu contează. Important este că trebuie sa le acceptăm decizia. De fapt, nici macar nu este treaba noastră.

Alt exemplu: Un om vrea să se căsătorească cu o anumită persoană pe care o iubește mult, dar rudele si cunoscuții se opun căsătoriei deorece spun că "nu este persoana potrivită". Sau din contră, doua persoane care sunt obligate de catre familiile lor sa se căsătorească. Un adevărat clișeu, după părerea mea, dar mă rog, cred că ați înțeles ideea.

Pană la urmă, este doar decizia ta ce pasiuni ai, unde vrei sa trăiești, pe cine vrei sa iubești, cum vrei sa te imbraci, cum vrei să arăți, ce vrei sa faci in viață (lista poate continua mult si bine).

Mă rog, să ne întoarcem la oile noastre.

E ok să ți cont de un sfat, două (ca să știi totuși că faci o alegere bună), dar nu uita că viața îți aparține. Nimeni nu are dreptul să aleagă in locul tău.

Ok, știi bine că trebuie să ții seama de sfaturile altora, sunt importante. Dar este viața ta! Doar tu știi ce alegere te-ar face fericit.

 Atâta timp cât ai grijă să nu faci alegeri proaste, ești liber să decizi. Și chiar de faci greșeli, ai ocazia să înveți pe pielea ta.

La început, viața este doar un plan al viitoarei case. Pe parcursul vieții, casa devine realitate. Trebuie să fim foarte atenți la fundație, care practic este baza proiectului. După ce ne asigurăm că fundația este una bună, suntem liberi să ne clădim locuința după bunul plac.

Folosim ce materiale dorim, o facem cât de mare dorim cu numărul de camere pe care il vrem. O vopsim, o mobilăm si o decorăm după bunul plac.

Este important să clădesti casa în ce fel dorești. Tu vei locui în ea, nu altcineva, deci nu lăsa pe altcineva să influențeze modul in care va fi construită locuința.

Să fim clari, acea casă reprezintă viața ta. Ti-o clădești cum vrei, important este ca TU să fi mulțumit de ea.

Dar să presupunem pentru un moment că alegi să faci ce îți zic alții. Probabil că o să-i mulțumești pe toți, numai pe tine nu. Tu rămâi cu frustrări și neîmpliniți, iar cei care au ales in locul tău nu vor avea nimic de câștigat din asta in afară de satisfacerea orgoliului.

Este vorba de viața ta! Tu trebuie să fi mulțumit, nu ceilalți! Iar dacă ei nu sunt în stare să înțeleagă asta, să fie sănătoși.

Prin aceste rânduri imi doresc să promovez o gândire liberă, independentă. Fiecare trebuie să învețe să ia decizii singur, fără ca alții să-i judece alegerea.

Dar tu? Ce părere ai? Opinia ta este importantă pentru mine si te invit sa o împărtășești in secțiunea de comentarii.

Comentarii